Bezoek Simple Machines! Bezoek Simple Machines!

SMF Gebruikershelp: PostenInleidingRegistrerenInloggenProfielPostenPersoonlijk BerichtZoeken


Omdat het posten van berichten eigenlijk de basis van een forum is zullen we de verschillende opties en technieken in dit gedeelte stuk voor stuk doorlopen. Degenen die bekend zijn met forum-software, HTML en bulletin board code kunnen over het algemeen dit stuk overslaan en doorgaan naar Bulletin Board Code en Smileys handleiding.

Het is mogelijk dat niet alle hier besproken opties beschikbaar zijn omdat SMF forum door een beheerder aangepast kan zijn.

 1. Posten: de basis
  1. Een nieuw onderwerp starten
  2. Een nieuwe poll beginnen
  3. Een gebeurtenis op de kalender plaatsen
  4. Reageren op een bericht of polll
  5. Een bericht citeren
  6. Veranderen of verwijderen van een bericht
 2. Standaard Bericht opties
  1. Bericht Icoon
  2. Bulletin Board Code
  3. Smileys
 3. Tags en Nesting (voor beginners)
 4. Extra opties
  1. Breng me op de hoogte als er reacties zijn.
  2. Terug naar dit onderwerp.
  3. Gebruik geen smileys.
  4. Bijlage
 5. Overzichten
  1. SMF Bulletin Board Code
  2. SMF Smileys

Posten: de basis

Een nieuw onderwerp starten

Ga naar de rubriek waar je een bericht wilt plaatsen en klik op de Nieuw Onderwerp knop (doorgaans is deze zowel boven als onder in de rubriek gepositioneerd, zoals te zien in Gebruikershelp). Dit brengt een nieuw scherm naar voren: Start nieuw onderwerp. Hier kunt u verschillende velden invullen, de twee belangrijkste hiervan zijn het Onderwerp veld en het Bericht veld (niet zodanig benoemd, maar duidelijk door de grootte). Geef uw bericht een onderwerp en begin met het schrijven (of kopieren) van uw bericht in het tekstveld. Zolang uw bericht geen onderwerp en tekst in het tekstvak bevat zal het niet geplaatst kunnen worden. Als u alleen tekst wilt plaatsen kunt u hierna op de knop Verzenden drukken. Wil u eerst uw bericht bekijken dan kan dat door op de knop Bekijken te klikken. Er zijn echter veel meer opties mogelijk om uw bericht wat meer aantrekkelijk te maken voor de lezers.

+  Forum Naam
|- +  Categorie Naam
| |- +  Rubriek Naam
| | |- +  Begin een nieuw onderwerp
Begin een nieuw onderwerp
Standaard opties weggelaten voor de duidelijkheid, wordt hieronder besproken.
Onderwerp:
Extra opties weggelaten voor de duidelijkheid, wordt hieronder besproken.

sneltoetsen: gebruik alt+s om te verzenden/posten of alt+p om een voorbeeld te bekijkenEen nieuwe poll beginnen

Een poll is eigenlijk hetzelfde als een nieuw onderwerp, met als toevoeging een enquete. U heeft de mogelijkheid een vraag te stellen aan de medegebruikers en een aantal keuzemogelijkheden in te voeren. Een poll maakt u als volgt: klik op de knop Nieuwe Poll in plaats van Nieuw Onderwerp zoals hierboven beschreven. Om een poll te posten is het noodzakelijk om het veld Vraag en tenminste twee mogelijkheden in het Optie blok in te vullen, ook dienen het Onderwerp en Bericht veld weer ingevuld te worden. Verdere mogelijkheden, zoals de hoeveelheid opties, tot wanneer de poll ingevuld kan worden en de wanneer iemand de resultaten kan bekijken kunt u zelf uitproberen.

Om meer dan acht opties in te voeren, begint u met het plaatsen van de eerste acht om dan na plaatsing te klikken op Bewerk de Poll. U kunt nu nieuwe opties toevoegen (drie per keer).

Op sommige forums is het mogelijk dat een gebruiker een poll toe kan voegen aan een al bestaand bericht.

Een gebeurtenis op de kalender plaatsen

Wanneer deze optie is geactiveerd (dit verschilt per forum), kunt u een gebeurtenis plaatsen door op de knop Kalender in het hoofdmenu te klikken en vervolgens op Nieuwe gebeurtenis in het kalender-scherm. U ziet nu het Start nieuw onderwerp scherm met aanvullende velden voor de gebeurtenistitel, de datum en een keuze uit rubrieken waardoor bij het plaatsen van uw gebeurtenis in de rubriek van uw keuze een bericht met een link geplaatst wordt.

Reageren op een bericht of polll

Reageren op een bericht of een poll komt bijna op hetzelfde neer als Een nieuw onderwerp starten, maar het is hier niet nodig om iets in te vullen in het veld Onderwerp tenzij u wilt veranderen wat daar al staat. Om in een poll te stemmen hoeft u alleen maar uw keuze aan te vinken en vervolgens op Stem te klikken.

Wanneer 'Snel reageren' is geactiveerd in uw profiel zal een eenvoudig tekstveld verschijnen onder op een pagina, maar zult u de Bulletin Board Code en Smileys handmatig moeten invoegen door de code in te typen.

Een bericht citeren

Om met behulp van een citaat te antwoorden op een bericht kunt u klikken op de knop Citeren bij het betreffende bericht en vervolgens kunt u uw eigen tekst toevoegen bij de geciteerde tekst. U kunt ook klikken op de knop Reageren en vervolgens de link Voeg citaat toe volgen die achter het betreffende bericht staat in "Samenvatting van onderwerp." Indien u een van deze opties kiest zult u zien dat een verwijzing naar onderwerp en auteur, alsmede datum en tijd van het het bericht verschijnen. Kiest u voor de Bulletin Board Code citeren optie dan wordt alleen het betreffende bericht zonder verwijzingen weergegeven.

Veranderen of verwijderen van een bericht

Om een bericht te veranderen klikt u op de Veranderen knop en maakt u uw wijzigingen. Bij de meeste forums zullen de datum en tijd van de laatste verandering weergegeven worden, sommige beheerders kunnen echter een korte vertraging hiervoor instellen.

Klik, om een bericht te verwijderen op de Verwijder knop, gevolg door OK in het Verwijder dit bericht? venster dat verschijnt. Op sommige forums kunt u ook onderwerpen of poll's die u gestart heeft verwijderen, de knoppen hiervoor vindt u onder op de pagina. Een beheerder kan de optie "berichten verwijderen" uitgeschakeld hebben.

Standaard Bericht opties


Bericht icoon:
VetSchuinOnderstrepenDoorhalen|GloeiendSchaduwMarquee|Preformatted TextLinks uitlijnenCentrerenRechts uitlijnen|Horizontale Lijn|LetterformaatLettertype
Voeg Flah toeVoeg Afbeelding toeVoeg hyperlink toeVoeg e-mail toelVoeg FTP Link toe|Voeg Tabel toeVoeg Tabel Rij toeVoeg Tabel kolom toe|BovenschriftOnderschriftTeletype|Voeg code toeVoeg citaat toe|Voeg lijst toe
Smiley Wink Cheesy Grin Angry Sad Shocked Cool Huh Roll Eyes Tongue Embarrassed Lips Sealed Undecided Kiss Cry


Bericht Icoon

Via dit uitvouwmenu kunt u de standaard bericht icoon veranderen naar een icoon van uw keuze die passend is bij uw stemming of het onderwerp van het bericht.

Bulletin Board Code

Bulletin Board Code (of BBC) is een belangrijk gereedschap voor het wijzigen van het uiterlijk van uw tekst. Ondanks dat het uw tekst op vrijwel dezelfde wijze bewerkt als een standaard tekstverwerker geeft het Tekst veld niet direct uw veranderingen weer. Om uw bericht te bekijken kunt u gebruik maken van de "voorbeeld" optie; hiermee kunt u zien hoe uw wijzigingen er uit zien voor u uw bericht post.

Een compleet SMF Bulletin Board Code Overzicht wordt verder in dit hoofdstuk weegegeven.

Smileys

Smileys kunnen een belangrijke rol spelen in het verduidelijken van uw bericht, zoals stemveranderingen en gezichtsexpressies dit doen in een gesprek. Zoals bij de meeste forum-software heeft SMF een standaard smileyset bijgevoegd, die in een bericht toegevoegd kunnen worden door op het betreffende icoontje te klikken of door de code in te typen. Een geen smileys gebruiken optie is ook aanwezig; deze kunt u activeren wanneer u alleen de codes wilt weergeven en niet de daarbij behorende afbeeldingen!!

Een compleet SMF Smileys Overzicht wordt hieronder nog behandeld.

Tags en Nesting (voor beginners)

Voor we de lijst gaan bekijken met beschikbare BBC knoppen en hun doelen gaan we bekijken hoe het werkt wanneer we bijvoorbeeld tekst vetgedrukt willen weergeven. Hoewel het mogelijk is om op de B ("Bold") knop te klikken en de tekst tussen de tags te typen, is het praktischer om eerst de tekst te typen, vervolgens het deel te selecteren dat vet moet worden en dan pas op de B knop te klikken. Het typen van de tekst en het vervolgens selecteren gevolgd door het drukken op de B knop zou dan als uitkomst hebben: '[b]tekst[/b]', wat vervolgens weergegeven wordt als tekst wanneer het bericht geplaatst is of bij het bekijken van een voorbeeld. (Dit werkt overigens niet in Opera, waar de tags achter de tekst geplaatst worden.) Het vervolgens opnieuw selecteren van '[b]tekst[/b]' en het klikken op de I (Italic, of schuingedrukt) knop zal als uitkomst hebben '[i][b]tekstt[/b][/i]', wat niet alleen weergegeven zal worden als tekst als het bericht geplaatst is of bekeken wordt, maar het laat ook zien wat het begrip nesting inhoudt. Nesting betekent dat alle nieuw geplaatste tags in een tekst als bovenstaand voorbeeld weergegeven worden als een nieuwe "box", die zowel de orginele tekst als de al ingevoegde tags bevat.

BBC-tags kunnen ook direct ingetypt worden in plaats van de knoppen te gebruiken.

Extra opties

De volgende opties staan onder het tekstvak en zullen bij het ene forum direct zichtbaar zijn, waar u ze bij een ander forum moet 'uitklappen' door op de link met het pijltje naar beneden te klikken.


+ Extra opties...
 Breng me op de hoogte als er reacties zijn.
 Terug naar dit onderwerp.
 Gebruik geen smileys.
Bijlage:

Toegestane extensies: txt, doc, pdf, jpg, gif, mpg, png
Maximale bestandsformaat toegestaan: 128 KB, per bericht: 4

sneltoetsen: gebruik alt+s om te verzenden/posten of alt+p om een voorbeeld te bekijkenBreng me op de hoogte als er reacties zijn.

Vink dit aan indien u via e-mail gewaarschuwd wilt worden voor reacties op uw bericht.

Terug naar dit onderwerp.

Vink dit aan om naar het onderwerp terug te keren (in plaats van de index) na het plaatsen van een bericht. (u kunt deze optie ook permanent in uw profiel aanzetten.)

Gebruik geen smileys.

Vink dit aan om te voorkomen dat bepaalde tekencombinaties in uw bericht als smileys herkend en weergegeven worden.

Bijlage

Als deze optie door de beheerder is toegestaan kunt u extra bestanden invoegen bij uw bericht, grotendeels op dezelfde wijze als in de meeste e-mailprogramma's. U kunt dus op uw computer de bestanden die u wilt bijvoegen zoeken en selecteren voor u op Verzenden klikt. Tevens kunt u bijlagen verwijderen of meerdere tegelijk toevoegen door op wijzigen te klikken. Houd daarbij echter rekening met het volgende:

Overzichten

SMF Bulletin Board Code

De knoppen die hier als voorbeeld gebruikt worden maken deel uit van het SMF standaard thema en kunnen per forum verschillen.

Tag Naam Knop Code Uikomst Opmerkingen
Vet Vet [b]vet[/b] vet *
Schuin Schuin [i]schuin[/i] schuin *
Onderstrepen Onderstrepen [u]Onderstrepen[/u] Onderstrepen *
Doorhaling Doorhaling [s]doorhaling[/s] doorhaling *
Gloeiend Gloeiend [glow=red,2,50]gloeiend[/glow]
gloeiend
De drie termen (red, 2, 50) in de 'gloeiend'-tag zijn kleur, sterkte en breedte.
Schaduw Schaduw [shadow=red,left]
schaduw
[/shadow]
schaduw
De twee termen in de 'schaduw'-tag (red, left) gaan over de kleur en de plaatsing van de schaduw.
Marquee Marquee [move]bewegend[/move] bewegend Kan ook voor plaatjes gebruikt worden!
Preformatted Tekst Preformatted Tekst [pre]Simple
  Machines
    Forum[/pre]
Simple
 Machines
						Forum
De tekst wordt lineair geplaatst, weergegeven in een monospace font.
Links uitlijnen Links uitlijnen [left]links uitgelijnd[/left]

links uitgelijnd

*
Centreren Centreren [center]gecentreerd[/center]
gecentreerd
*
Rechts uitlijnen Rechts uitlijnen [rightrechts uitlijnen[/right]

rechts uitgelijnd

*
Rechts naar Linkst * [rtl]Rechts naar Links![/rtl]
right to left!
Zou gebruikt kunnen worden om Arabisch of Hebreeuws te posten.
Links naar Rechts * [ltr]Links naar rechtst![/ltr]
left to right!
Zou gebruikt kunnen worden om in een Arabisch of Hebreeuws document te posten.
Horizontale lijn Horizontale lijn [hr]
*
Letter formaat Letter formaat [size=10pt]letter formaat[/size] letter formaat *
Lettertype Lettertype [font=Verdana]lettertype[/font] font face Alleen lettertypes die geinstalleerd zijn op de computer van de gebruiker zullen worden weergegeven, dus wees voorzichtig!
Letterkleur [color=Red]rood[/color] rood Selecteer de kleur uit het drop-down menu.
Voeg Flash toe Voeg Flash toe [flash=200,200]
http://website/bestand.swf
[/flash]
http://somesite/somefile.swf Als het ingevoegen van Flash door de beheerder is uitgeschakeld zal het Flash document als een hyperlink verschijnen, zoals hier te zien. De twee waarden in de Flash Tag zijn resp. breedte en hoogte.
Voeg afbeelding toe Voeg afbeelding toe [img]
http://somesite/image.gif
[/img]
Geef breedte en hoogte waarden in om het formaat te wijzigen.
[img width=48 height=48]
http://somesite/image.gif
[/img]
Voeg hyperlink toe Voeg hyperlink toe [url]http://website/[/url] http://website/ Bij het gebruik van url-tags zal de link in een nieuw venster geopend worden. Gebruik 'iurl' tags om de link in hetzelfde venster te openen.
[url=http://website/]
omschrijving link
[/url]
omschrijving link
Voeg e-mail toe Voeg e-mail toe [email]
iemand@website
[/email]
iemand@website *
Voeg FTP link toe Voeg FTP link toe [ftp]
ftp://website/bestand
[/ftp]
ftp://website/bestand *
[ftp=ftp://website/bestand]
omschrijving link
[/ftp]
omschrijving link
Voeg tabel toe Voeg tabel toe [table][/table] * De tabel-tags alleen hebben geen effect op de uitkomst.
Voeg Tabel Rij toe Voeg Tabel Rij toe [table][tr][/tr][/table] * De tabel-tags en tr-tags alleen hebben geen effect op de uitkomst..
Voeg Tabel Kolom toe Voeg Tabel Kolom toe [table][tr][td]
inhoud
[/td][/tr][/table]
content
Zolang het aantal tr-tags gelijk is aan het aantal td-tags zal de tabel correct invoegen!
[table][tr][td]SMF[/td]
[td]Bulletin[/td][/tr]
[tr][td]Board[/td]
[td]Code[/td][/tr][/table]
SMF Bulletin
Board Code
Bovenschrift Bovenschrift [sup]bovenschrift[/sup] superscript *
Onderschrift Onderschrift [sub]onderschrift[/sub] subscript *
Teletype Teletype [tt]teletype[/tt] teletype Monospace lettertype.
Voeg Code toe Voeg Code toe [code]<?php phpinfo(); ?>[/code]
Code:
<?php phpinfo(); ?>
Gebruik dit om bbc-codes en smiley-codes als werkelijke codes weer te geven.
Voeg Citaat toe Voeg Citaat toe [quote]citaat[/quote]
Quote
citaat
*
Voeg Lijst toe Voeg Lijst toe [list][li]SMF[/li]
[li]YaBB SE[/li][/list]
 • SMF
 • YaBB SE
U kunt zoveel mogelijk items aan uw lijst toevoegen, zorg er alleen wel voor dat elke opsomming correct geopend en afgesloten wordt door de tags.

SMF Smileys

De smileys die hier getoond worden behoren tot de standaard set. Smileys kunnen echter per forum verschillen.

Naam Afbeelding (klik om in te voegen) Code (type om in te voegen)
Smiley :)
Wink ;)
Cheesy :D
Grin ;D
Angry >:(
Sad :(
Shocked :o
Cool 8)
Huh ???
Roll Eyes ::)
Tongue :P
Embarrassed :-[
Lips Sealed :-X
Undecided :-\
Kiss :-*
Cry :'(

Houd er rekening mee dat sommige smileys niet juist weergegeven worden wanneer niet alle karakters, inclusief spaties ingevoerd worden.