Visit Simple Machines! Visit Simple Machines!

SMF ohjeet: Viestien lähettäminen


Koska viestien kirjoittaminen on foorumien keskeisimpiä asioita, niin vietetäänpä hetken tarkastellen mitä kaikkea on mahdollista tehdä. Jos foorumi-softa, HTML tai bbc-koodi yleensäkkin ovat tuttuja asioita, niin silloin voi hypätä suoraan BBC-koodi ja Hymiöt kohtiin.

Huomioi, että SMF-foorumi voi olla hyvinkin muokattu ylläpitäjän toimesta, jolloin kaikkia tässä esitettyjä toimintoja ei välttämättä löydy siltä foorumilta jota nyt selailet.

 1. Kirjoittamisen perusteet
  1. Uuden aiheen aloittaminen
  2. Uuden äänestyksen aloittaminen
  3. Tapahtuman lisääminen kalenteriin
  4. Vastaaminen viestiin tai äänestykseen
  5. Viestin lainaaminen
  6. Viestin muokkaaminen tai poistaminen
 2. Viestin lähettämisen perustoimintoja
  1. Otsikon ikoni
  2. BBC koodit
  3. Hymiöt
 3. Tekstin muokkauskoodit (aloittelijoille)
 4. Lisätoiminnot
  1. Ilmoita vastauksista
  2. Palaa viestiketjuun
  3. lä käytä kuvallisia hymiöitä
  4. Liitteet
 5. Viittaukset
  1. SMF bbc-koodi
  2. SMF hymiöt

Kirjoittamisen perusteet

Uuden aiheen aloittaminen

Siirry alueelle johon haluat aiheen aloittaa. Seuraavaksi klikkaa Uusi aihe painiketta (joka löytyy oletuksena sekä alhaalta että ylhäältä, kuten Esittelyssä näytettiin), joka vie sinut Aloita uusi aihe näytölle. Tässä kohtaa näkyy runsaasti eri toimintoja. Kaksi tärkeintä kohtaa ovat Otsikko kenttä sekä itse Viesti kenttä (jota ei sellaiseksi ole merkitty, mutta huomaat sen koosta). Syötä aiheesi otsikko ja aloita kirjoittamaan itse viestiä sille varattuun kenttään. Et voi lähettää viestiä ennen kuin molemmat kohdat ovat täytetty. Jos olet tyytyväinen pelkkään tekstimuotoiseen viestiin, voit lähettää viestin klikkaamalla Lähetä painiketta ja/tai esikatsella se ensin klikkamalla Esikatselu painiketta. Tarjolla on runsaasti lisätoimintoja joilla voit muokata viestin ulkoasua. Niistä edempänä.

+  Foorumin nimi
|- +  Kategorian nimi
| |- +  Alueen nimi
| | |- +  Aloita uusi aihe
Aloita uusi aihe
Perustoimintoja on jätetty tästä asian selkeyttämisen vuoksi pois, ne esitellään alempana.
Otsikko:
Lisätoiminnot on jätetty tästä asian selkeyttämisen vuoksi pois, ne esitellään alempana.

oikotiet: paina alt+s lähettääksesi viestin, tai alt+p esikatsellaksesiUuden äänestyksen aloittaminen

änestys on periaatteessa tavallinen aihe höystettynä kysymys ja äänestystoiminnoilla, aloitettuna painamalla Uusi äänestys painiketta Uusi aihe painikkeen sijaan, kuten yllä esitettiin. Aloitettaessa äänestystä, on täytettävä Kysymys kenttä sekä ainakin kaksi vastausvaihtoehtoa. Lisätoimintoja voivat olla kuinka monesta vaihtoehdosta äänestetään, kuinka kauan äänestys on käynnissä, saako oman äänensä poistaa, millä edellytyksillä tulokset näytetään jne.

Huomioi että on mahdollista että osa jäsenistä voi lisätä äänestyksen jo olemassaolevaan aiheeseen.

Tapahtuman lisääminen kalenteriin

Foorumeilla jossa tämä toiminto on käytössä (se ei ole oletuksena päällä), voit lisätä tapahtuman kalenteriin klikkaamalla Kalenteri kohtaa päävalikossa. Tämän jälkeen paina Lisää tapahtuma kalenterin sisällä. Seuraavaksi näkyy Aloita uusi aihe näkymä, lisättynä kalenteriominaisuuksilla. Täytettyäsi kaikki kohdat, lähetä viesti, jolloin se linkittyy kalenteriin ja takaisin automaattisesti.

Vastaaminen viestiin tai äänestykseen

Vastaaminen viestiin tai äänestykseen toimii periaatteessa samalla tavalla kuin aiheen aloitaminenkin, mutta siinä ei tarvitse välttämättä syöttää mitään Otsikko kohtaan, ellet sitten halua muuttaa sitä. änestääksesi, valitse vain haluamasi vaihtoehto (-ehdot) ja klikkaa änestä painiketta.

Jos 'Pikavastaustoiminto' on päällä, yksinkertaistettu vastauslaatikko näkyy viestiketjun lopussa. Siihen on manuaalisesti syötettävä mahdollinen BBC-koodi sekä Hymiöt.

Viestin lainaaminen

Viestiin vastaaminen lainaamalla onnistuu niin että klikkaat Lainaa painiketta siinä viestissä jota lainaat ja lisäät oman tekstisi lainauksen perään. Toinen tapa on klikata Vastaa painiketta ja sieltä Lainaus linkkiä 'Yhteenveto' kohdasta, joka näkyy siinä alapuolella. Molemmat vaihtoehdot lisäävät viestiisi linkin alkuperäiseen, lainattuun viestiin. Samassa kohtaa näkyy lainattavan tekstin kirjoittajan nimi, sekä ajankohta jolloin se on lähetetty. BBC-koodin lainaus tagi ei näitä lisätietoja lisää.

Viestin muokkaaminen tai poistaminen

Muokataksesi viestiä, klikkaa Muokkaa painiketta ja tee tarvittavat muutokset. Huomioi että suurin osa foorumeista pitää sellaista asetusta päällä, että jos viestiä on muokattu, jää siitä maininta päiväyksineen viestin loppuun. Jossain tapauksissa on mahdollista muokata viestiä tietyn aikajakson sisällä, jolloin merkintää ei jää.

Poistaaksesi viestin, klikkaa Poista painiketta ja hyväksy se OK napista kun foorumi kysyy Poista tämä viesti? Joillain foorumeilla on myös mahdollista poistaa aihe jonka olet aloittanut, jolloin painike sitä varten löytyy yleensä sivun alaosasta.

Viestin lähettämisen perustoimintoja


Otsikon ikoni:
LihavointiKursivointiAlleviivausYliviivaus|LoisteVarjoMarquee|Muotoilematon tekstiTasaa vasemmalleKeskitäTasaa oikealle|Vaakaviiva|Fontin kokoFontin laji
Lisää FlashLisää kuvaLisää linkkiLisää sähköpostiosoiteLisää FTP Linkki|Lisää taulukkoLisää taulukon riviLisää taulukon solu|YläindeksiAlaindeksiTeletype|Lisää koodiaLisää lainaus|Lisää lista
Hymyilee Iskee silmää Hymyilee leveästi Virnistää Vihainen Surullinen Yllättynyt Cool Huh Pyörittää silmiä Näyttää kieltä Nolostunut Vaikenee Päättämätön Pusu Itkee


Otsikon ikoni

Tästä alasvetovalikosta voit vaihtaa oletusikonin johonkin toiseen jokakuvaa paremmin viestisi tarkoitusta tai tunnelmaa.

BBC koodit

BBC koodien (Bulletin Board Code) avulla voit muokata viestin ulkoasua. Se muuttaa tekstiä samankaltaisesti kuin mikä tahansa tekstinkäsittelyohjelma, mutta Viesti kenttä ei toimi kuten WYSIWYG editorit. Tästä syystä sinun täytyy esikatsella viesti nähdäksesi koodien vaikutuksen.

Kaikki saatavilla olevat SMF bbc koodit on esitetty alempana.

Hymiöt

Hymiöillä on tärkeä rooli tekstin luonteen kuvaamisessa. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi korvaamassa kasvon ilmeitä, äänen painoa/laatua. Kuten useimmat foorumi softat, SMF tarjoaa myös perushymiöt joita lisätä viesteihin klikkaamalla haluttua kuvaa tai näppäilemällä tietty merkkijono. lä käytä kuvallisia hymiöitä toiminto on tarjolla tilanteisiin jossa tietyistä merkkijonoista ei haluta muodostuvan hymiöitä!

Lista SMF perushymiöistä on esitetty alempana.

Tekstin muokkauskoodit (aloittelijoille)

Ennen kuin esittelemme kaikki BBC painikkeet ja niiden tarkoituksen, katsotaan kuinka ne yleensäkkin toimivat. Kuvitellaan että haluamme lihavoida tekstiä. Tapoja on kaksi. Voimme tehdä sen klikkaamalla B (Lihavointi) nappia ja kirjoittaa tekstimme tulostuneiden merkkien väliin, tai voimme maalata haluamamme tekstin ja klikata painiketta sen jälkeen. Eli kirjoita 'teksti', maalaa ja klikkaa 'B' painiketta, jolloin editoriin ilmestyy '[b]text[/b]', mikä taas näkyy valmiissa viestissä lihavoituna tekstinä. (Tämä ei aina toimi Opera selaimessa, joka printtaa merkit viestin perään.) Voimme jatkaa '[b]tekstin[/b]' muokkaamista klikkaamalla I (kursivointi) painiketta, jolloin teksti näkyy editorissa '[i][b]näin[/b][/i]'. Tällöin teksti on lihavoitu ja kursivoitu valmiissa viestissä. Samalla näkyy miten merkkien on oltava sisäkkäin, sekä aina alku ja loppukoodin kera.

Painikkeiden klikkaamisen sijaan BBC merkit voidaan myös kirjoittaa suoraan tekstiin.

Lisätoiminnot

Seuraavat lisätoiminnot voivat näkyä joillakin foorumeilla viestinlähetyslomakkeessa. Toiminnot voivat olla oletuksena auki tai supistettu kuten esimerkissämme alla (kokeile klikata pientä nuolta):


+ Lisätoiminnot...
 Ilmoita vastauksista
 Palaa viestiketjuun
 lä käytä kuvallisia hymiöitä
Liite:

Sallitut tiedostomuodot: txt, jpg, gif, pdf, mpg, png
Sallittu liitteiden koko: 128 KB

oikotiet: paina alt+s lähettääksesi viestin, tai alt+p esikatsellaksesiIlmoita vastauksista

Valitse tämä jos haluat tiedotteen uusista vastauksita sähköpostiisi.

Palaa viestiketjuun

Valitse tämä niin palaat takaisin aiheeseen lähettämisen jälkeen (Tämän voi myös asettaa automattiseksi profiilista).

lä käytä kuvallisia hymiöitä

Valitse tämä ehkäistäksesi tiettyjen merkkiyhdistelmien muuttumisen hymiöiksi viestissäsi.

Liite

Jos toiminto on päällä, sen avulla voit liittää viestiisi liitetiedostoja samaan tapaan kuin sähköpostissa. Etsit vain haluamasi tiedoston koneeltasi juuri ennenkuin painat Lähetä nappia. Voit tuhota tai lisätä liitteitä muokkaamalla viestiäsi, huomioiden suraavat asiat:

Viittaukset

SMF bbc-koodi

Alla esitetyt painikkeet ovat SMF default teemasta, joten niiden ulkonäkö voi hieman poiketa toisistaan eri foorumeilla.

Merkin nimi Painike Koodi Lopputulos Kommentit
Lihavointi Lihavointi [b]lihavointi[/b] lihavointi *
Kursivointi Kursivointi [i]Kursivointi[/i] Kursivointi *
Alleviivaus Alleviivaus [u]Alleviivaus[/u] Alleviivaus *
Yliviivaus Yliviivaus [s]Yliviivaus[/s] Yliviivaus *
Hehku hehku [glow=red,2,50]Hehku[/glow]
Hehku
Kolme määrettä 'hehkussa' ovat (esim red, 2, 50) väri, vahvuus sekä korkeus.
Varjo Varjo [shadow=red,left]
Varjo
[/shadow]
Varjo
Määreet ovat (esim red, left) väri ja suunta.
Marquee Marquee [move]liike[/move] liike Voi käyttää myös kuvien kanssa!
Muotoilematon teksti Preformatted Text [pre]Simple
  Machines
    Forum[/pre]
Simple
 Machines
  Forum
Näyttää tekstin ilman muotoiluja, monospace fontilla.
Vasen tasaus vasen tasaus [left]vasen tasaus[/left]

vasen tasaus

*
Keskitetty Keskitetty [center]keskitetty[/center]
keskitetty
*
Oikea tasaus oikea tasaus [right]oikea tasaus[/right]

oikea tasaus

*
Oikealta vasemmalle * [rtl]Oikealta vasemmalle![/rtl]
Oikealta vasemmalle!
Voidaan käyttää esim kirjoitettaessa Arabiaa suomalaiseen asiakirjaan.
Vasemmalta oikealle * [ltr]Vasemmalta oikealle![/ltr]
Vasemmalta oikealle!
Voidaan käyttää esim kirjoitettaessa suomea arabialaiseen dokumenttiin.
Vaakaviiva Vaakaviiva [hr]
*
Fontin koko Fontin koko [size=10pt]Fontin koko[/size] Fontin koko *
Fontin laji Fontin laji [font=Verdana]Fontin laji[/font] Fontin laji Vain käyttäjämn koneelta löytyvät foniti näkyvät, joten käytä varoen!
Fontin väri [color=Red]punainen[/color] punainen Valitse väri alasvetovalikosta.
Lisää Flash Lisää Flash [flash=200,200]
http://jokusaitti/jokufilu.swf
[/flash]
http://jokusaitti/jokufilu.swf Flash voi toimia upotettuna tai sitten se näkyy linkkinä. Asetuksen tekee foorumin ylläpitäjä. Kaksi määrettä 'flash' tagille ovat korkeus ja leveys.
Lisää kuva Lisää kuva [img]
http://jokusaitti/jokufilu.gif
[/img]
Kuvan määreitä ovat korkeus ja leveys.
[img width=48 height=48]
http://jokusaitti/jokufilu.gif
[/img]
Lisää linkki Lisää linkki [url]http://jokusaitti/[/url] http://jokusaitti/ Pelkkä 'url' tagi avaa linkin uuteen ikkunaan, mutta voit muuttaa sen 'iurl' muotoon, jolloin se aukeaa samaan ikkunaan.
[url=http://jokusaitti/]
esimerkkilinkki
[/url]
esimerkkilinkki
Lisää sähköpostiosoite Lisää sähköpostiosoite [email]
joku@jossain
[/email]
joku@jossain *
Lisää FTP linkki Lisää FTP linkki [ftp]
ftp://jokusaitti/jokufilu
[/ftp]
ftp://jokusaitti/jokufilu *
[ftp=ftp://sjokusaitti/jokufilu]
esimerkkilinkki
[/ftp]
esimerkkilinkki
Lisää taulukko Lisää taulukko [table][/table] * Pelkkä 'table' tag ei toimi yksinään.
Lisää taulukon rivi Lisää taulukon rivi [table][tr][/tr][/table] * Pelkät 'table' ja 'tr' tagit eivät tuota mitään järjellistä.
Lisää taulukon solu Lisää taulukon solu [table][tr][td]
sisältö
[/td][/tr][/table]
sisältö
Huomioi että taulukon solut pitää merkitä oikeassa järjestyksessä. Eli 'table' tagi sisältää 'tr' tagin, joka sisältää 'td' tagin!
[table][tr][td]SMF[/td]
[td]Bulletin[/td][/tr]
[tr][td]Board[/td]
[td]Code[/td][/tr][/table]
SMF Bulletin
Board Code
Yläindeksi Yläindeksi [sup]Yläindeksi[/sup] Yläindeksi *
Alaindeksi Alaindeksi [sub]Alaindeksi[/sub] Alaindeksi *
Teletype Teletype [tt]teletype[/tt] teletype Monospace fontti.
Lisää koodi Lisää koodi [code]<?php phpinfo(); ?>[/code]
Koodi:
<?php phpinfo(); ?>
Käytä tätä jos et halua että koodin sisällä olevia merkkijonoja käännetään muotoiluiksi tai hymiöiksi!
Lisää lainaus Lisää lainaus [quote]lainaus[/quote]
Lainaus
lainaus
*
Lisää lista Lisää lista [list][li]SMF[/li]
[li]YaBB SE[/li][/list]
 • SMF
 • YaBB SE
Lista voi olla kuinka pitkä tahansa, mutta joka osalla täytyy olla oikea aloitus ja lopetus tagi.

SMF Hymiöt

Alla esitetyt hymiöt ovat SMF default teemasta, joten niiden ulkonäkö voi hieman poiketa toisistaan eri foorumeilla.

Nimi Kuva (klikkaa lisätäksesi) Koodi (kirjoita lisätäksesi)
Hymyilee :)
Iskee silmää ;)
Hymyilee leveästi :D
Irvistää ;D
Vihainen >:(
Surullinen :(
Yllättynyt :o
Cool 8)
Huh ???
Pyörittää silmiä ::)
Näyttää kieltä :P
Nolostunut :-[
Vaikenee :-X
Epävarma :-\
Pusu :-*
Itkee :'(

Kaikkia hymiöitä ei voida kääntää kuviksi ellei niiden edessä ole tyhjää välilyöntiä.